Roze Bubbel documentaire
In de documentaire Roze Bubbel onderzoeken ik samen met Marleen Danhof waarom regenbooggezinnen geen gelijke behandeling krijgen.
Even terug naar het allereerste begin
Het idee voor de documentaire ontstond in 2021. Het begon allemaal met het maken van een ode aan mijn moeders. Mijn ouders waren in 1995 een van de eerste vrouwenstellen die via een behandeling in het ziekenhuis een kind konden krijgen. Maar tijdens het ontwikkelen van dit plan, kwam ik erachter dat deze ode veranderde in iets groters, dat laat zien wat het met je doet als je niet geaccepteerd wordt.
Waar gaat het over?
In de documentaire volgen we het verhaal van Afra. Afra is liefdevol opgevoed door twee moeders. Opgroeien voor haar voelde als een veilige roze bubbel. Maar toen ze erachter kwam welke obstakels haar ouders moesten overwinnen om een kind te krijgen, brak deze bubbel. Zo bestond haar ene moeder 12 jaar lang niet voor de wet en 30 jaar later is dit nog steeds de realiteit voor meeroudergezinnen. Toen Afra dit hoorde, werd ze vastberaden om het verhaal van deze gezinnen te vertellen.
‘Roze Bubbel’ laat zien wat er met je gebeurt als je buiten het ‘standaard’ plaatje van een gezin valt. In de film volgen we Afra, en haar twee moeders, twee meeroudergezinnen, de experts Henny Bos (professor of Sexual and Gender Diversity in Youth), Sara Coster (bestuurslid Meer dan Gewenst en kinderwenscoach) en oud D66-kamerlid Lisa van Ginneken.
Première en vertoningsdata:
De documentaire is op 16 november 2024 in première gegaan op het Noordelijk Film festival in Leeuwarden. In samenwerking met Queer Factory is er een nagesprek georganiseerd met Afra, Marleen, Lisa van Ginneken en een van de vaders uit de film.
Overige speeldata:
- 'Groningse premiere': 30 november in Forum Groningen.
- Forum Groningen: 14 december
- Wijkvertoning in de Wijert: 9 december
- Wijkvertoning in de Hoogte: 10 december
- Roze Filmdagen: maart 2025
Randprogramma scholen- en wijkentoer
Afra ontwikkeld voor de documentaire een randprogramma voor scholen en voor wijken. In het scholenprogramma gaan we dieper in op de thematiek van de documentaire met een nagesprek, een oefening over het herschrijven van een sprookje en een vooroordelen spel. Ik werk hiervoor samen met Filmhub Noord en Filmletters. Wil je een aanvraag hiervoor doen of heb je vragen? Dan kan je mailen naar: rozebubbeldocu@gmail.com
In het randprogramma voor in wijken, maak ik een op maat gemaakt programma wat gespeeld kan worden in de wijkhuizen van de gemeente Groningen. Dit houdt ook een voorgesprek het tonen van de documentaire en een nagesprek in.
In de media:
Noorderzon society programma. In gesprek met Afra Rijkhoff en Marleen Danhof
Evenement Forum Groningen: Gezinnen van nu
Panellid Queer Film Festival Utrecht 2024
Dagblad van het Noorden: 'Wel mama, maar niet voor de wet'
Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van dit avontuur? Volg ons dan op instagram: @rozebubbelfilm. Daar deel ik geregeld updates over dit project. Vragen, opmerkingen of meewerken? Stuur mij dan een berichtje!
Neem gerust contact op.
Wil je contact met me opnemen? Laat dan even hieronder je gegevens achter. Ik neem dan z.s.m. contact met je op.